BAKA EN KAKA

Den:2010-11-29 Kl:@ 23:47:01 | Mat & potatis | Kommentarer: 3
Ibland blir jag verkligen knäpp på mig själv. Vet ni vad jag gör nu? Tjugo i tolv. Då ska jag berätta det för er. Jag bakar kolakakor, nu.. Vet inte om det är nå extremt sötsug jag har, eller bara själva suget att baka något. För någon timme sen blev jag jätte sugen på att baka något, då blev maränger och vi åt marängsvish. Så om ni har vägarna förbi finns det garanterat fikabröd. Maränger, saffransbullar och kolakakor. Egentligen såg jag en annan bloggare hade bakat kolakakor och blev så sugen jag också. Fredrik är inte hemma, och tur är väl det egentligen och Benji ligger och sover. JAG HAR TRÅKIGT! Då får man baka, sådetså. Egentligen är jag inte jätte förtjust i fikabröd, och oftast när jag är ute och fikar kan jag aldrig bestämma mig, för det finns inget som är gott. Nej, jag är konstig. Ja, så är det nog och det får jag leva med..
Om ni också får tråkigt, kan ni också baka kolakakor :)

Ingredienser

Gör så här

1. Låt smöret bli mjukt i mikron. Blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver.
2. Halvera degen. Forma till 2 rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem. 
3. Grädda i 175°C i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.

 

Maränger

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker

Vispa äggvitorna luftigt. Blanda i socker och vispa över vattenbad tills smeten känns fast.
Spritsa till kringlor eller klicka till bollar. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min i 100°.


BUS UNGE!

Den:2010-11-28 Kl:@ 15:25:30 | Allmänt | Kommentarer: 2
Har jag talat om för er vilken bus unge jag har.. Kanske ska låta bilderna tala för sig själv :)
Här ser det ut som han har världens största händer? Brås på sin gammelmorfar antar jag
Jag färgade håret igår, min utväxt såg ut som hej-kom-å-hjälp-mig
Men morsan kan du sluta ta kort heeeeela tiden.

1:A ADVENT

Den:2010-11-28 Kl:@ 09:15:03 | Allmänt | Kommentarer: 1
Första advent idag. Ibland får jag nästa nypa mig själ i armen, det här året har gått så himla snabbt och snart är det redan jul. Ganska små mysigt också, men tiden går för fort ibland. 

Jag har risgrynsgröt på spisen just nu, ska snart väcka pappan i huset. Benjamin är på upptäcksfärd genom lägenheten. Det är väl sisådär tio minus ute. Inte läge att gå ut alltså. Skönt! 

Lill-Babs caffärn har öppnat för säsongen, det har varit stängt ett tag. Familjen och farmor och bonusfarfar gick dit ( i världens snöstorm) och fikade igår. Först kollade vi när julgranen utanför ICA kläddes, av brandmännen och barn.
Äntligen fick jag baka igår, meningen var att det skulle bli lussebullar men eftersom russin inte är nå gott gjorde jag saffransbullar med pärlsocker på. Dom blev hur goda som helst, och frysen är ännu mer full nu.
Senare mot kvällen fick vi storbesök av My, världens bästa My. Satt mest i köket och tjattrade, Fredrik & Fredrik satt i rummet och kikade på film. 
My är verkligen är människa jag saknar här i byn, men som tur har hon bara flyttat till Hudiksvall ♥

Huset till vänster ska vi flytta in i 1 mars, och huset till höger är Lill-Babs caffärn. Kan nog bli en hel del fika där :)
Nej nu ska jag försöka väcka pappan.. På återseende!

MAT, CHECK!

Den:2010-11-26 Kl:@ 23:06:14 | Benjamin 9-12 månader | Kommentarer: 0
Benjamin vägdes igår

10 månaders kontroll
VIKT: 9130
LÄNGD: 75
HUVUD 45

Vikten har dalat dom senaste månaderna, men nu börjar den gå uppåt igen. Han äter som en häst, men rör på sig desto mer. Våran bvc-tant är en virrig person, och den dagen hon ringde skulle vi ha kommit kl fyra, och inte dagen efter. Men som tur fick vi komma in ändå. Det gjordes väl inget riktigt 10-månaders kontroll som egentligen man ska göra. Kolla om Benjamin kan slå ihop två klossar å sånt. Tiden fanns väl inte, och hon ser att Benjamin utvecklas ändå. Nästa koll blir 1 års kontrollen. 
Bvc-tanten kollade öronen och det var sår i båda öronen den här gången, och får inte lyssna på lungorna enlig läkar tjosan. Vi blev skickade till Ljusdal akuten. Tycker alltid att "akuten" låter värre än vad det är. Vi fick träffa läkare och hon tittade öra och lyssnade på lungor. Läkaren sa att såren inte läkt efter pencellinet och det tar sin tid att bli bra. Att vi inte bör vara oroliga, men ändå lyssna på vad Benjamin "försöker säga"
Nässpray tas nu, och rosslig i halsen är han fortfarande å vi fortsätter med molipecten. Och öronen ska kollas igen på 1 års kontrollen. 


Maten är inhandlad, och gissa vad hela kalaset gick på. 1089.. tjooohoo! Och vi har full frys, och ett halvfullt kylskåp. Det känns riktigt bra faktiskt. Tyvärr fick inte jag följa med och handla, det skötte Fredrik och gjorde ett strålande jobb och följde min lista till punkt och pricka. Fredrik och Benjamin åkte med farmor & bonusfarfar till Bollnäs, och shoppade även lite på stan. Mys dag.

Tidigare idag var jag på träff med arbetsförmedlingen. Det är ju snart dax för mig att börja arbeta. Jag är så jäkla taggad och har energi till tusen att bara få börja jobba. Från att ha varit egenföretagare i 1½ år, och ha jobb konstant 24 timmar om dygnet, till att släppa ALLT och bara vara "ledig". Det är lite konstigt för mig.
Efter mötet på ams gick jag och träffa Angelica och Oliver, vi fikade på Finess. Sedan gick vi och handlade kusin Teodors födelsedagspresent/julklapp.


Här hemma har vi haft fredags mys, med god mat. Örtmarinerad stek, klyftpotatis och sås. Chockladmousse med hallon och blåbär till efterrätt. Jag är proppmätt fortfarande. Men gött vare..

MATLISTA

Den:2010-11-25 Kl:@ 12:28:42 | Mat & potatis | Kommentarer: 7
Sådär då, nu kommer min fina matlista för kommande vecka. Om ni ens ska försöka begripa er på den ska jag försöka förklara
Ni ser vid potatis är det fyra sträck, det är för att vi ska äta potatis fyra gånger sammanlagt, och för att på enklast vis plockar man i fyra stycken portioner, istället för att bara ha i miljontals i påsen.
Likaså med grädde och creme fraiche, å lök. Nej jag är faktiskt ganska stolt över min lista. Den gjordes kl ett på natten, och Fredrik tyckte jag var hur knäpp som helst. Sen kunde jag inte sova, gick upp och värme på två st temackor och fortsatte med min lista. Jag låg bara och funderade på mat, och vad vi kunde äta. Ja, min hjärna fungerar bäst på nätterna.
Summan av kardemumman, vad jag har räknat ut ska det bli 1228 kr. GALET JÄVLA MYCKET PENGAR! Vi får se vad slut resultat blir. Det som är överstrucket behövs inte handlas. Sedan är det lite mer som ska fyllas på listan. Platspåsar och toalettpapper. Påminnelse till mig själv bara..
Nu ska vi bara försöka hålla det här till pungt och pricka. Jag ska uppdatera er hur det går :)
Min älskade son, älskar att stöka runt här hemma. Men det gillar inte jag!
Fast man kan inte göra något annat än att älska den underbara unge ♥

BLÄ!

Den:2010-11-25 Kl:@ 11:32:10 | Benjamin 9-12 månader | Kommentarer: 0
Jag är ju sån där som får dåligt samvete för minsta lilla, vill inte vara i vägen och ta upp onödig plats. Inte kräva för mycket, och att "kräva" julklappar av släkt är nog det värsta. Det är en stor klump i magen på mig just nu, för jag tänkte skriva en lista vad Benjamin "önskar" sig i julklapp. Jag vet att det finns människor som vill köpa och det kan jag inte förbjuda. Men man känner sig tarv.. nej det känns bara fel. Det stora hela är väl att man själv inte har råd att köpa till alla andra, kanske därför det känns extra mycket? Vad vet jag?!

Om ni vill köpa en liten julklapp få får ni självklart det, men det är inget tvång.
- Sitt puff
- Kläder strl 80
- Stora legobitar (inte dom pyttesmå)
- Bad leksaker
- Vantar
- Pekböcker
Ja, nu kan jag inte komma på något mer. Sen får ni självklart köpa vad ni vill, och har råd med. Det är absolut inget tvång att köpa något. KOM IHÅG DET!
Sen att han fyller 1 år en månad efter gör inte saken bättre. Usch, jag går och gräver ner mig till februari. Får Fredrik ta hand om hela grejen, hihi..

SNÖSTORM

Den:2010-11-24 Kl:@ 13:50:26 | Benjamin 9-12 månader | Kommentarer: 3
Usch vilket väder det är idag. Jag tänker inte ens gå utanför dörren idag, då kommer vi bli begravda i snön. Nu får den här snön ta och ge sig snart.

Nätterna går jätte bra, han bara sover och sover. I morse vaknade han kvart i åtta, och var vaken i kanske en halv timme och sov sen till halv elva. Har försökt med lite gröt, icke.. Han får kväljningar av minsta lilla, vällingen slinker ner utan problem. Sedan har han suttit och tittar på barnkanalen, vilket är han nya grej och blir överlycklig när den gröna krokodilen kommer fram och vrålar BOLIBOMPA. Då är det någon som tjoar här hemma. 
I morgon ska vi till bvc, har väntat på att dom skulle ringa därifrån men idag ringde hon, så i morgon ska vi dit på 10 månaders kontroll, ska be hon ta en titt i öronen också.
Har glömt att skriva upp vikten från senaste kollen, då han var 8½ månad
BENJAMIN 8½ MÅNAD
VIKT: 8,520G
LÄNGD: 73,5 CM
HUVUD 44,5CM

Igår kväll fick jag nå ryck och började skriva kommande matsedel, den här veckan och nästa. Vi ska och stor handla i Bollnäs på fredag. Först skrev jag en inköpslista, bara rakt av vad jag tyckte behövde handlas. Sedan skrev jag ner matsedel, och sedan skrev jag ner alla ingridienser som behövs handlas. Så slipper man handla helt galet, och sen veta exakt vad man behöver och så. För när jag hade gjort första inköpslistan så blev det liksom inte en maträtt, utan mer basvaror. Iofs skulle jag kunna ta kort på min procuder, den är ganska rolig och Fredrik fattade hälften. Men kamera batteri måste laddas, och det är drygt.
Idag står det revbensspäll på menyn, som legat i marinad över natten. Längtar att få sätta tänderna i köttet.

BILD BOMB

Den:2010-11-23 Kl:@ 22:58:59 | Allmänt | Kommentarer: 0
Här kommer föresten lite bilder från helgen.
Charmtrollet Vilgot
Bus i soffan med farbror Fredrik


Vilddjuret Teodor






Finaste Olivia

Det var dom bilderna från helgen.

BLI FRISK UNGE

Den:2010-11-23 Kl:@ 22:35:05 | Benjamin 9-12 månader | Kommentarer: 1
Idag har det nog inte varit den roligaste eller mest spännande dagen. Benjamin har varit super känslig i stort sett hela dagen, och gråtit vart annat. NU kom han i säng, efter 3 timmars kämpande. Ingenting har dugit, och han har bara varit ledsen hela kvällen. Antar att det är öronen som spökar igen, men det är inget var i öronen, men han kliar sig ofta där. Det får bli ett besök hos doktorn antingen i morgon eller övermorgon. Vi ger natten en chans. Febern ligger på 37,9. Inte som förra gången då febern var uppe i 40 grader. Jag säger tack och lov att jag och Fredrik klarar oss från sjukdomarna när Benjamin är sjuk. Så en annan är på topp medans lillen är sjuk. 
Nog om tråkigheter.


Nu har Benjamin börjat sagt pappa, och säger det mest hela tiden, och nu ikväll lät det som sa lampa, fast typ ampa, liknande pappa ordet. Snart kommer väl alla orden snappa ur munnen på honom hela tiden. Nu väntar vi med spänning tills han kan stå själv, han är en riktig fegis som inte riktigt vill stå helt själv än, släpper man händerna sätter han sig på rumpan direkt. Någon enstaka gång när han står mot en stol - bord ja vad som helst och har något i handen kan han släppa stolen-bordet och fokusera på det han har i handen men kommer på sig själv att han står, och sätter sig på röven. 

Grattis på din 10 månaders dag älskling

SMART SJ

Den:2010-11-23 Kl:@ 00:11:34 | Allmänt | Kommentarer: 0
Om bara 31 dagar är det faktiskt julafton. I år ska vi äntligen fira en riktig jul, för två år sedan var jag i Thailand, och förra året var vi i Åre. I år blir vi hemma hos farmor & bonusfarfar. Jag hoppas det kommer en tomte, och jag typ längtar ihjäl mig efter julmaten. Visserligen äter jag inte mer än julskinka och köttbullar, och någon enstaka prinskörv. Det är typ allt. Men bara få äta köttbullar med rödbetssallad. Åååå, det är så det kn***** i munnen. 
Planen var att vi skulle vänta med att åka till Borlänge, och åka då Benjamin fyller ett år och fira han där nere för släkten i Dalarna. Och ha ett kalas här uppe. Slipper vi ha tusen sittningar över en helg. Och det slipper åka 4-5 bilar från Dalarna. Jaja, nog om det. Nu har jag börjat tänk om och vill åka ner till Borlänge någon dag efter jul, och tittar efter tågresa. Hittade en jävligt clever tågbiljett. 

Järvsö - Östersund
Östersund - Uppsala
Uppsala - Borlänge

Restid 11:35
Åker härifrån halv elva och framme i Borlänge tio över tio.

Ja den lät väl jävligt vettig. Eller inte! Smart den som gjorde den biljetten. Visserligen kostar den inte mer än 177 kr. Men jag avstår nog helst den resan. Det går lite vanliga tåg, men dem var också lite dyrare. Ja men ner kommer vi förmodligen efter jul, antingen juldagen eller annandagen. Jag vill faktiskt ha mammas julmat också, som jag inte ätit på flera år. Stackars mig!


TIO MÅNADER

Den:2010-11-22 Kl:@ 23:13:29 | Benjamin 9-12 månader | Kommentarer: 0
Benjamin har blivit sjuk igen, känns som han är sjuk hela tiden nu. Det började idag efter vi kom hem från Ljusdal. Vägrade äta maten, kväljde för minsta lilla tugga, ville inte ha välling, ville inte sova, kliar sig på öronen igen. Ingenting som passade herren. I morse gick vällingen och gröten hur bra som helst. Något måste ha gått fel under dagen. Ibland säger det bara pang också. Skulle ha kollat om han har feber också men hittade inte termometern. Nu sover han iallafall, så får vi se hur natten blir. 

Dagen i övrigt har inte varit värst spännande. Vi har varit i Ljusdal på möte, gått en långpromenad i den här kylan. Fredrik gjorde en jätte god köttfärslimpa med gräddsås och potatis. Ptja.. inte mycket mer. 
Inge bilder orkar jag bjuda på idag heller, tyvärr. Orkar inte hämta kameran, och inte leta efter sladden. Men kan bjuda på en gammal bild för ett år sedan.
Ett år sedan! Snart kan jag inte tänka längre "för ett år sedan var jag gravid och si och så ut"

Snart har jag en ettåring som springer runt här hemma. 
Om 2 timmar fyller mina stora son 10 månader.

EN HELG I GÄVLE

Den:2010-11-20 Kl:@ 22:44:55 | Resor | Kommentarer: 2
Vi befinner oss fortfarande i Gävle, vi skulle egentligen ha åkt hem idag. Men vi ville vara kvar en dag till, åka hem till Järvsö och inte göra någonting kändes sådär. Igår var vi och hälsade på hemma hos kusinerna Tedor & Vilgot, å mamma Elsa och farbror Nicklaz. Som lovat bjöd vi på mat, fläskfilégryta med pasta. (Såg du Elsa att jag la en matlåda i frysen?) Benjamin försökte riva hela lägenheten med sina långfingrar och Elsa fick ställa allt höjd. Rackarns unge! Mamma Elsa fick lite egentid och drog å fixade naglarna medans vi röjde gärnet med ungarna. Sen begav oss bort allihopa till IKEA för lite shopping. Diverse stuffs köptes och man var mer trött än shoppingsugen, jag höll på att glömma varorna två gånger efter vi betalat. En gång vid kassan, och en gång utanför. Jag skyller på att huvudet glömdes i Järvsö. Men jag fick med mig allt faktiskt. Nu våldgästar vi Ceymor, som en är en gammal vän till Fredrik. Han och hans dotter Olivia hade gjort tacos lagomt till oss när vi kom igår kväll, och vid tio låg jag i sängen. Effektiv dag, som man inte direkt är van vid. Idag har vi egentligen inte gjort många knop, käkat på Frasses, ja.. inte mycket mer. Ganska skönt också. Fredrik och Ceymor drog å bowla, discobowla också till å med. Jag stannade hemma med två sovande barn. Nu sitter vi allihopa här i soffan, med marängsvish, men jag är så kräkmätt och käkade två skedar, sen var det bra.

Kommer lite bilder i morgon, eller någon dag framöver från helgen.

GÄVLE NÄSTA

Den:2010-11-18 Kl:@ 20:42:10 | Allmänt | Kommentarer: 1
I morgon ska vi sticka ner till Gävle och hälsa på hos farbror, kusinerna & Elsa. Vi har inte varit där sen början på Juni, det är dax att åka och hälsa på. Vi tänkte handla med oss lunch och bjuda dom på mat, och vad det blir får bli en överraskning. Sen blir det ett besök på IKEA och handla lite julklappar, och kanske hitta något till nya lägenheten. Vi blir kvar över natten i Gävle och ska stanna hos en vän till Fredrik.
Idag har vi varit hemma hos Simon, Sara & Molly och fikat å haft barnhäng. Benjamin är mer vild än tam, och ska undersöka varenda liten pryl och försökte sno en bulle från bordet. Benjamin fick även testa Mollys hopp gunga, och den var riktigt rolig, för jäklar vad han hoppade.

två trötta barn


Premiär debut med pulkan


Någon som älskar att titta på sig själv



TOK UNGE

Den:2010-11-15 Kl:@ 22:31:06 | Benjamin 9-12 månader | Kommentarer: 5
Här kommer en film på ungen som håller på och snackar sönder våra öron här hemma. Men ganska söt ändå! Ni får försöka att inte vrida nacken av er när ni tittar. Jag var dum och hade kameran åt fel håll, och kom precis på det i sista sekund. Håll ut bara..

ONE CUP OF TÉ

Den:2010-11-15 Kl:@ 21:48:27 | Mat & potatis | Kommentarer: 2
Det var längesen jag bakade bröd, och nu var det på tiden. Det fick bli goda tekakor. Dom blev hur goda som helst, och jag å freddan käkade två var, och Benji fick sig en macka också, med lite ost. Av receptet skulle det bli 20 st, men jag fick bara ihop 12 st. Dock hade jag ingen kavel, så jag fick göra dom runda för hand. Nu blev dom fluffiga och goda. Bättre än sist.
Recept på Tekakor
2,3 dl havregryn
2,3 dl mjölk
85g margarin
1 pkt jäst (blå förpackning)
3/4 tsk salt
1 dl mjölk
3 msk ljus sirap
5 dl mjöl

Blanda havregryn och mjölken i en kastrull och låt den ligga och gojsa sig en timme.
När haregrynen stått en timme, smält margin i kastrull och häll i mjölken ( inte grynen & mjölken), fingervarm.
Smula jästen och häll över mjölken & margarin. Salt, sirap, och havregryns gojset. Rör om och börja hälla i mjölet lite i taget, det behövs ingen bakmaskin utan det går bra för hand med en träslev. Jag behövde lite mer mjöl än 5 dl men det får man känna själv. När degen känns bra ska den jäsa övertäckt en timme.

Lägg degen på en mjölad bänk och knåda den, kavla ut den (om du inte har kavel får man försöka banka ut små klumpar i den form man vill ha tekakorna) När degen är utkavlad tar du fram en liten skål, som du kan få formen i från. Eller gör du som jag gjorde och formar din egen kaka. Enklast faktiskt! Lägg kakorna på bakplåtspapper på en bakplåt, och låt läsa 40 min. Kom ihåg att slå igång ugnen (skrev ungen först) på 225 grader.
Innan dom ska in i ugnen ska dom naggas, med en gaffel. Såna där fina märken. Skjuts in i ugnen tills dom är klar, ca 10-12 min. 
När dom är klara, och har svalna lite grann ska dom penslas med vatten och sirap.
KLART!






Jätte goda att äta direkt, och funkar jätte bra att frysa in.
Receptet kommer från min Moster i Norge. Bull Moster ♥


Här är den fina ungen som varit tålmodig medans jag stått i köket antal timmar och bakat!


PICS

Den:2010-11-13 Kl:@ 23:49:36 | Benjamin 9-12 månader | Kommentarer: 3
Två bilder kan jag bjussa på redan nu, ni har väl saknat bilder på sötfisen?
Det här konstig min han har gjort sen han var 6 månader.

VI SA JA

Den:2010-11-13 Kl:@ 23:18:27 | Allmänt | Kommentarer: 0
Idag var vi som sagt och tittade på lägenheten, och den superduper snygg. Gammalt kök, med gröna skåpsluckor, riktigt hot. Jätte stort kök, och vi behöver nog en bord för 6 personer för att kunna fylla upp köket. Plus att vi kommer få en köks soffa av farmor, som också kommer ställas i köket. Det kommer bli super. Vardagsrummet var också jätte fint, med öppen spis, ej för andvändning men bara själva detaljen är fin. Sovrummet gillade jag nog mest, med tre garderober plus en garderob i väggen. Lilla rummet till Benjamin är perfekt storlek för lek och sova. Dock var toaletten intill, så man får smyga sig in där. 
Monica hade det så himla fint med sina möbler, och man önskar att man fick behålla alltihopa. Vi fick även träffa henne och hon var jätte gullig. Ganska lik mor sin faktiskt. Snöskottning och gräsklippning ingår i hyra, gött mos. Det kan inte bli bättre. Flytten blir av 1 mars. Jag vill börja packa redan nu, men det går ju inte. Har iallafall tagit tag i alla papper vi har slänga överallt, i skafferiet, köks skåpen, byrån, korgar. Nu är det rensat och inlagt i en pärm. Men nästan varenda papper var inte hålslaget, så man fick trycka sig fram i pärmen. 

Vi har även firat en-dag-för-tidigt-fars-dag. Med farmor och bonusfarfar på restaurang här i byn. Man rullade hem efter maten, och låg och åmade sig i soffan bra länge. Men gött vare och det tackar vi hemskt mycket för. 
Fredrik är och premiär åker pulka i backen, med Benjamins pulka han fick i dop present, hoppas både han och pulkan är hela när dom kommer hem. Snowboard farsan har också varit i farten och åkt både igår och idag. Det är mycket snö ute nu, men det har regna lite här idag så nu är det mest slaskigt och jävligt. 

Ja men det var väl allt? Jag tror det. Nej föresten, en sak till. Jag har hittat usb kabeln till min gamla kamera, och nu kommer Benjamin fotas varje dag, hoppas jag. Nu blir det inge mer tråkiga inlägg utan bilder. Bra va?

NY BOSTAD

Den:2010-11-12 Kl:@ 13:57:30 | Allmänt | Kommentarer: 4
Sådär då, lägenheten är uppsagd nu och i morgon ska vi och titta på den andra lägenheten. Vi var och träffade hon som äger huset. Det är ett hus med två lägenheter. Den vi ska flytta in i är en två och en halva, med lantligt kök, egen tvättmaskin i badrummet. Snacka om lyx. Är så himla glad just nu, det går bra nu :)
Hon som bor där nu, och ska givetvis flytta ut är nämligen Lill-Babs äldsta dotter Monica. Kändis-kåt som jag är ;)
Vi får se när vi får flytta in, uppsägningen är 3 månader och vi bor kvar här till sista februari, men det kan bli tidigare, beroende på om Monica får sitt nya boende tidigare, och om någon kan flytta in i våran lägenhet tidigare. Man kan ju hoppas! 3 månader är ändå låååång tid.

RECEPT

Den:2010-11-12 Kl:@ 00:36:13 | Mat & potatis | Kommentarer: 0
Tänkte bjuda er på lite recept. Ibland får man världens idé torka och undrar vad i helskotta man ska laga för mat. Tyvärr har jag inga bilder på recepten jag tänkte lägga upp. Men det får funka
Börjar med en jätte god sallad som Benjamins farmor brukar bjuda på
Kycklingsallad med äpple och bacon

En grillad kyckling
Ett äpple
Ett paket bacon
Gurka
Tomat
Sallad
Paprika
Pasta om man vill bli mer mätt
Det man vill ha en sallad helt enkelt, det får man blanda som man vill.
Strimla baconen tunt, och hacka äpplet i små tärningar, rensa kycklingen. Blanda allt i en stor skål.
Dressing
Creme fraiche
Curry

Som du blandar rätt i creme fraichen, ha i lite curry i taget och smaka eftersom. 


Recept
Taco gratäng
6 personer
800g köttfärs
2 taco kryddmix
1 Purjolök
5 dl creme fraiche
1 philadelphia ost
1 påse riven ost

Blanda creme fraiche och philadelphia osten, häll det i botten på ugsformen. Stek köttfärs med en gul lök, häll i kryddmixen. Häll över köttfärsen i formen. Lägg purjolöken över och avsluta med riven ost. In i ugnen på 200 grader tills osten fått fin färg
Servera med natcho chips, taco sås och en sallad.
Enkelt och super gott!
Barnmat
Lax
Frysta grönsaker, tex wokgrönsaker
Vatten
Grönsaksbuljong
Fryst dill
Koka ihop allt i en kastrull, tills laxen är klar. Mixa matberedare eller mixerstav. Servera med potatis eller ris

Med barnmat kan man koka ihop vad som helst. Kött, grönsaker, smaksättning som buljong eller krydda. Servera med potatis, pasta eller ris. Det behöver inte låta så avancerat med att göra "egen barnmat" värst är väl all disk som det blir.

Benjamin är snart 10 månader och kan i dagsläget äta det mesta. Igår fick han en pannkaka som han åt upp, en hel pannkaka plus en skogaholms limpa, utan kanter. Han har testat, pytt i panna, köttbullar och makaroner, köttfärsås, kyckling gryta och massa andra maträtter. Han äter faktiskt allt man bjuder på, än så länge. Om nåt år är det nog bara pizza och hamburgare som duger.



Pasta med baconsås 4 pers
Bacon
1 philadelphia ost
1 creme fraiche
En skvätt grädde
Stek baconet, blanda philadelphia i kastrull tillsammans med creme fraiche, och grädden. När baconet är klart häller du över det i kastrullen.
Servera med pasta till


Nu är det stopp i huvudet, försöker komma på vad vi brukar äta. Men inget känns speciellt att lägga upp här. har ni förslag får ni gärna komma med det, om ni ätit något hemma hos oss som ni tyckte var gott och vill ha recept.
Vill ni ha mat, bröd, efterrätt?

VART HAR JAG KOMMIT?

Den:2010-11-11 Kl:@ 23:56:30 | Allmänt | Kommentarer: 0
Yes, ännu en ny design. Snart vet ni knappt vilken blogg ni tittar in i, när det byts varenda dag. Men den här gillar jag, och den blir nog kvar ett tag. Tills jag kan beställa en egen design. Nu är jag värsta snyltan och snor gratis designer. 

Dagen har bara runnit iväg, jag somnade en sväng på soffan efter frukosten. Så då rann det iväg nästan två timmar. Annars har vi umgåts med Sara, Simon och Molly idag. Benjamin pussade sin blivande dam rätt på munnen, och Molly charmade oss rejält. Molly fyllde 4 månader idag, stora tjejen. Vi vuxna firade med hemmagjorda hamburgare och pommes. Det var gott det också. Fredrik följde med Simon hem på spel, jag har avnjutit en kväll i tystnaden framför tvn. Benjamin somnade strax före sju. Men vaknade vid åtta med ett gallskrik, mardröm kanske? Fick sitta och titta på tv mig en stund, sen somnade han igen. 

Gud vad kallt det har blivit sen snön kom, man vill knappt gå utanför dörren. Jag gruvar mig för den dagen Benjamin börjar dagis, och man måste ut i kylan och pulsa genom snön. Hujedamig! 
En annan sak, jag har sökt jobb. Skrev förmodligen det kassaste CV, hoppas dom gillar det ändå. Å en annan sak till, vi ska på lägenhetsvisning i helgen. Mycket spännande. En större lägehet, och är tusen kr billigare i hyra. Brevid Lill-Babs caffär. Närmare jobb, trevligare ställe, slipper tågtrafiken.

Nu hoppas jag min man kommer hem snart, så man får gå och sova. Har lite svårt att sova utan honom.
Bild från i somras

OFIXAD

Den:2010-11-11 Kl:@ 08:57:27 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja, jag vet bloggen ser lite konstig, och ofixad ut. Jag ska försöka komma underfund med hur jag donar till den. 
Nu ska vi äta hembakade scones, och dricka té. Gött skit! Hörs om en stund. Tjing tjong

PANNBIFF

Den:2010-11-10 Kl:@ 15:10:27 | Allmänt | Kommentarer: 2
Jag gav mig fan på att gå ut i den här snöstormen, med ungen och barnvagnen. Vi kom inte längre än till macken, skulle till ica för att handla ett par sketna ägg. Det var inte plogat på gångvägen, och jag ville inte gå efter stora vägen. Jag fick helt enkelt ringa efter Fredrik som kom och räddade oss. Kan säga att det var ett rejält träningspass att gå med vagnen i den här snön. För fy sjutton vad snö det kommit, det började igår kväll och nu är det nog nästan en meter snö. Vi fick sällskap av farmor till affären, och vi bjöd hem henne på lunch. Vi åt pannbiff i löksky. Benjamin åt två potatis och en pannbiff med kokta morötter och lingonsylt. Mums! Nu är vi helt utslagna här, och ungen sover ..igen. Jag och Fredrik ska titta klart på filmen vi började titta på igår.

FÖRSTA SNÖN

Den:2010-11-10 Kl:@ 10:54:02 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ett stycke litet barn ligger här brevid mig och har precis somnat. Vi har busat gärnet hela morgonen, käkat frukost framför tvn. Pappa fick sovmorgon idag, och ligger kvar i sängen än. Första snön har kommit, och jag måste faktiskt erkänna att det är ganska mysigt, det är lite ljusare och snön verkar komma för att stanna. Blev lite sugen på att dra ut med vagnen, se hur Benjamin reagerar med den vita snön. Men jag blev inte så värst sugen, det är knappt plogat här utanför, och jag är nog glad om jag ens kan öppna dörren ut. Sen blåser det ganska mycket också. Vi får stanna inne idag.
Är så himla sugen på att baka lussekatter, har alla ingridienser men inget saffran som är på tok för dyrt att handla. Sluuut på kontot.
Hostan börjar ge mig sig nu, nu är det mest slem-hosta och det river inte lika mycket i halsen. Så snart kan vi sluta med en medecin, det är inte populärt med varken molipect eller pencellinet mot öronen. Han får rejäla kväljningar, som tur kräks han inte upp någonting. Kliar inte längre på örat, och verkar inte lida särkilt mycket av sin öroninflamation. Många blöjbyten blir det, då pencellinet gör magen lös. Nu hoppas vi allt blir bra, och slipper dumma sjukdomar här framöver. Snart är det dax för förskola, och då kommer alla baskilusker och sjukdomar. Det jag mest gruvar mig för är magsjuka. Hua!
I måndags fick jag åka in till läkaren, jag fick såna smärtor i magen och det kändes som någon vred om hela systemet där nere. Läkaren var den hemskaste jag träffat, kunde knappt svenska och var bara hård. Tyckte att jag skulle ha tagit tabletter (alvedon, ipren) innan jag åkte in. Det kanske hade hjälpt, men den här smärtan var hemsk och jag kunde knappt stå eller ta mig ur soffan. Och när man gjort en abort en vecka tidigare, och risk finns för inflamation vill man kolla upp vad det är för fel. Inte så att man har ont i huvudet, tar en alvedon och vilar. Nej, hon var hemsk och ställde massa dumma frågor, och jag försökte höra först och främst vad hon sa, och gissa mig till ett svar. Jag blev iallafall hemskickad med antibiotika, och det har verkligen hjälpt. Kände ingenting igår, vilket var otroligt skönt. Abort mottagningen ringde igår, och frågade hur jag mådde osv. Berättade att jag varit in till läkare osv, och hon sa att smärtan kan bero på att dels "nyss" fött barn, kroppen har inte riktigt återställt sig, blodet samlas i livmodern och när jag anstränger mig får livmodern jobbba extra mycket. Därför kunde det göra ont. Det ska inte spela någon roll om jag lyfter eller anstränger mig. Vilket var skönt att höra.
Dumma kärringen gjorde iaf en undersökning och klämde och kände på varenda liten detalj inne i mutteriet. Det togs odling som jag får svar på nästa vecka, om det är inflamation eller ej, eller vad det var för fel.
Med sina 4 tänder

ÖRON-BARN?

Den:2010-11-08 Kl:@ 14:50:09 | Allmänt | Kommentarer: 2
Hostan har inte gett med sig, och idag fick det bli ett besök till vårdcentralen. Läkaren lyssnade på lungor och tittade i öronen och kom fram till öroninflamation på ena örat. Pencelin till örat och hostmedecin är hämtat på apoteket. Pencelinet ska tas 3 ggr om dagen i en vecka. Öronen kommer kontrolleras regelbundet för att se om det blir ett öron-barn. Nästa koll blir på 1-års kontrollen. Trött liten pojke som bara vill sova hela tiden, ligger på pappas bröst just nu och snarkar. 

Nu ska jag vila lite också, magen värker rejält. En påminnelse till mig själv.. Lyft inte hela tiden!

JULKLAPPAR

Den:2010-11-07 Kl:@ 17:58:41 | Allmänt | Kommentarer: 1
Det är faktiskt bara 47 dagar kvar till julafton. Och det ligger inte en enda gnutta snö på marken. Tack och lov egentligen. Jag avskyr snön om jag ska vara helt ärlig. Även fast jag bott i Åre i 3 år. Eller snön är väl okej, men kylan är inte min grej. 

Julklappar, vad i helskotta ska man köpa? Vi har bestämt att i år är det bara barnen, dvs kusinerna som får julklappar av oss. Budgeten är sådär, egentligen har vi inte råd att köpa till någon, men jag älskar att köpa presenter till nära och kära. Vi har 6 st som vi ska köpa till. två st är under ett år, en är 3 år, två flickor i 10 års ålder och en tonårspojke på 14 år. En salig blandning. När jag frågade treåringen vad han ville ha i julklapp ville han ha en kram. Men något mer än en kram vill jag ge, och försökte komma med förslag. Vi kom fram till kalsonger med traktorer på. Dom större brudarna ville ha kläder, svarta jeans leggings med dragkedja i benslutet. Men vad ska man köpa till två under ett år? Jag tycker det är jätte svårt, leksaker funkar alltid, eller kläder. Den ena har ju en storebror med ett helt rum med leksaker, och har nog kvar allt från sin bebistid. Men något borde fattas, något har nog mamma Elsa på tomte-listan. Minsta kusinen kommer vara 5 månader vid jul, vad är man intresserad av då? Mjukisdjur, leksaker som låter? Nej, vi får nog bara bege ut oss på julklapps letande och försöka luska i affärer. 
Benjamin då. Vad önskar vi till han? Jag vet faktiskt inte. Känns som vi inte är i behov av något. Vi har inte allt, men vi har lite iallafall. Stora legobitar kanske? Badleksaker, pekböcker. 
Usch, jag blir knäpp på det här. 

Jag får kika runt på nätet efter julklappar, och se vad som finns.

OM EN POJKE

Den:2010-11-07 Kl:@ 13:22:45 | Allmänt | Kommentarer: 0
En sjuk liten pojke, med 3 dagars feber och en kropp som ser ut som en prickig korv. Det är vad vi har hemma nu. Med rejäl hosta, det låter som han håller på att hosta lungorna ur sig, och att kruppen ligger nära men ändå långt bort. Av egen erarenhet och hur det låter blir man rädd att det ska hända ens eget kött och blod. Det hänger en elva under näsan stup i kvarten. Nätterna går över förväntan. Han somnar redan vid sex-sju och sover vaknar av sitt egna hostande vid elva-tolv. Somnar om, och sover till halv åtta. Mycket vatten dricks, han är fortfarande en pigg lite pojk som leker på golvet just nu med sin pappa. Men ganska skör ändå, och lätt till gråt. Han är en kämpe utan dess like. Jag själv har varit som ett vandrande lik hela veckan, och haft svårt att lyfta, då får jag otroligt ont i magen och måste inta soffläge. Fredrik har varit helt fantastisk hela veckan och ställt upp som sjutton med allt. Morgonvälling, blöjbyten, lekt, låtit mig få vila själv 1,5 timme utan barn och man, diskat och städat. Jag har haft dåligt samvete som inte gör någonting, bara säger åt han gör si gör så. Jag är ju en person som får dåligt samvete för minsta lilla och oroar mig i onödan. Nog om det! Jag har dom två bästa killarna i min närhet, under samma tak. Varje dag, och jag älskar er.

POPCORN KILLEN

Den:2010-11-03 Kl:@ 20:28:01 | Allmänt | Kommentarer: 4
Stora killen som slafsar i mammas popcorn skål. Det tillhör inte till vanligheterna att han äter sånt, så tro inte det =)

BLOMBUD

Den:2010-11-03 Kl:@ 20:12:28 | Allmänt | Kommentarer: 4
När man som minst anar något får man ett blombud, när vi var nere på farmor jobb idag fick jag ett telefon samtal från Inter flora som ville sända mig ett blombud, och undrade om jag var hemma. Men det var jag inte och sprang istället upp till blomsterhandeln och hämtade blommorna. Vem kunde det vara? Någon som ville skicka blommor och inte var på dopet? Tusen tankar. Gick ner på stationen och slet upp blommorna, och ser att det står.
"Vi tänker på dig, och finns vid din sida. Älskar dig. Sandra & Johan"

Kan man ha en bättre syster eller? Hon är helt makalös, och jag älskar henne till månen och tillbaka. Hon vet hur man piggar upp en efter en jobbig situation.
Lyckligare kan ingen vara.. ignorera finnen i pannan bara!

SJUK LITEN POJKE

Den:2010-11-03 Kl:@ 19:12:45 | Allmänt | Kommentarer: 2
Benjamin har varit lite halv dålig sen i fredags. Mest snor och lite hosta, dopet gick ju att genomföra. Men han såg ut som en påsk kärring när dopfikat var slut. Rosenröda kinder. Snoret har runnit varje dag sen dess, och inatt väckte han oss klockan 4, jätte varm i kroppen och fick sova mellan oss. När vi vaknade till liv ett par timmar senare åkte febertermometern fram som visade först 39,0. Massa vatten hälldes i. Vi tog en promenad ner till farmors jobb och fikade en sväng, tänkte att lite frisk luft skulle göra det lite bättre. När vi kom hem hade han 40,0. Han har i stort sett sovit hela dagen, men ändå fått i sig mat och lite frukt. Försöker få i han så mycket vatten det går och försöker att inte andvända alvedon, även fast det kanske skulle vara det bästa. Nu ligger han i sin säng och ska sova för natten, hoppas det blir en lugn natt, men jag tänkte iallafall titta till han ganska ofta under natten, och kolla så att han inte drunkar i täcket, kolla febern och så. Lill hjärtat. Små barn borde inte få vara sjuka..
På pappas bröst sover jag bäst ♥

DONE

Den:2010-11-02 Kl:@ 22:19:17 | Allmänt | Kommentarer: 4
Operationen är gjord nu, 8:40 i morse sövdes jag ner och vaknade 20 min senare på uppvaket. På uppvaket blev jag ledsen och låg å bölade för mig själv, och kände mig sjukt ensam. Aborten är gjord, och det känns både på gott och ont. Jag fick panik igår kväll i duschen när jag började inse vad som skulle hända och man visste att snart skulle det lilla pyret slå sina sista hjärtslag. Man måste duscha med speciella medel inför en operation. Så även halv sex i morse duschade jag också. Alarmet stod på 5. Tabletterna måste tas 3 timmar innan operation. Jag hade Fredrik med mig, och vi åkte med bussen i morse, och sen hämtade farmor oss. Jag mår hyffsat bra, blöder knappt någonting, och har bara pyttelite mensvärk. Jag hade ställt in på mig på det värsta, ligga i sängen hela tiden och må skit kasst. Sov nästan tre timmar när vi kom hem, och har sen ikväll kunnat lagat mat och levt som vanligt. Bara för att jag mår bra, blöder lite och inte jätte ont tänker jag ta det så lugnt som möjligt och Fredrik får sköta hushållet. Tur att det är en lugn vecka och inge måsten.



RSS 2.0